Gürbağ İnşaat'tan Kuzey İrak'a 630 milyon dolarlık 'uydu kent'

Gürbağ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halil Bağıban, 3 bin 800 konut, AVM, beş yıldızlı otel ofis kulesi ve sosyal donatıları içinde barındıran ve 20 bin kişinin yaşayacağı 'Avro City' isimli uydu kent projesiyle, Kuzey İrak'ta modern ve kişiye özel yaşam alanı sunacaklarını söyledi Baraj, yol, tünel, metro, okul, köprü ve prefabrik yapılanda 1992 yılından bu yana Türkiye ve yurtdışında önemli projeler yaptıklarını ifade eden Gürbağ inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halil Bağıban. hem imalat hem de taahhüt işleri yaptıklarını açıkladı.

Ankara Kazan ilçesinde grup şirketlerinden Mim Mühendislik olarak 510 personelle, 132 bin metrekare alana kurulu, aylık 2 bin ton İşleme kapasitesinde, modem tekniklerle çelik konstrüksiyon fabrikasında ihtiyaca göre çelik imalatı yaptıklarını dile getiren Bağıban, aynca Şanlıurfa'da 240 personelle 50 bin metrekare arazi üzerine kurulu, 12 bin metrekare kapalı alam olan prefabrik sanayi yapılan ve hazır beton tesislerinin olduğunu aktardı. Bağıban, prefabrik olarak yılda 175 bin metrekare, hazır betonda ise 15 bin metreküp beton üretebildiklerini söyledi.

Halil Bağıban, 2000 yılından itibaren ağırlıklı olarak Kuzey Irak Bölgesi'nde yapılandıklarını, 2003 yılında Erbil'de, 2004 yılında da Süleymaniye'de et entegre tesisi ve aynı yıl içinde Duhok Üniversitesi'nin spor kompleksini yaptıklarını bildirdi. Bağıban, "2006 yılında Zaho kentinin 20 yıllık su ihtiyacını karşılayacak, temiz su antma tesisi ve tsale hatlarını, daha sonra da Soran kentinin temiz su antma tesisi ve bununla ilgili olarak isale hatları İnşaatlarını tamamladık.

2010 yılında Kuzey Irak Bölgesi'nin en büyük projesi olan, Duhok kentinin temiz su antma tesisi ile şehir ve ilçelere bunu bağlayan ana isale hatları ve ana depolan, bunlarla ilgili sosyal donatılan kapsayan Duhok Antma Projesi'ni yaparak hizmete açtık. 2011 yılında Duhok ValiÜği'nin kültür merkezi projesini tamamladık" diye konuştu.

2008 yılında Duhok kentinde yatırımcı olarak l milyon metrekare üzerine kurulu toplam yatınm tutan 630 milyon dolar olan ve tek etapta Kuzey İrak'taki en büyük konut projesini yaptıklarını ifade eden Halil Bağıban, "3 bin 800 konut, alışveriş merkezi, 5 yıldızlı otel, ofis kulesi ve sosyal donatılan İçinde barındıran 20 bin kişinin yaşayacağı "Avro City" isimli uydu kent projesine başladık. Bu proje kapsamında 2011 yılı itibariyle bin 630 konut tamamlayarak, burada yaşam başlamasını sağladık.

2012 yılında burada bin 200 konutluk bir yatırım hedefliyoruz. 2012 yılının ikinci çeyreğinde ise, 60 bin metrekare kapalı alanı, 30 bin metrekare kiralanabilir alana sahip olacak alışveriş merkezi ve 25 bin metrekare alana sahip bir ofis kulesi inşaatlanna başlayacağız'' dedi. Bağıban, bu proje kapsamında yöre halkının yüzde 80'inin yeşil alana sahip olacağını, spor ve çocuk alanlanyla beraber, yürüyüş parkurlan ve sosyal donatılan içinde banndırarak modem bir yaşam alanı projesi gerçekleştireceklerini söyledi. Projenin her etabında spor alanlan, yürüyüş parkurlan, çocuk parklan olacağını ifade eden Bağıban, "Şu anda bin 100 aile taşınmış durumda.

Diğer yerlere de etap etap taşınılıyor. Burada 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 konutlar var. Ayrıca A tipi, B tipi, C tipi boyutunda villalar var. Her ihtiyaca göre konutumuz mevcut. Şu anda villalarımızın birinci etabı devam ediyor, onlann da satışı yapıldı. 2012 yılı sonunda 20 villamızı teslim edeceğiz" şeklinde konuştu.

2014 yılı sonrasında tüm projeyi sonlandırmış olacaklarını kaydeden Halil Bağıban, kullandıklann ürünlerin hepsinin Türkiye'den karşılandığını vurguladı. Bağıban, Avro City projesi kapsamında 2012 yılının ikinci çeyreğinde yapılacak alışveriş merkezinin Duhok'taki İlk AVM olacağını vurgulayarak, alışveriş merkezinde Türkiye'den birçok marka olacağını, işletmesini de kendilerinin yapacaklannı anlattı.

Bağıban, "Avro projesi kapsamı içinde aynca 180 milyon dolara mal olacak karma Chairman of Gürbağ İnşaat, Halil Bağıban: "In 20l2, we target an investment of 1200 houses herein. In the second quarter of 2012, however, we will start to construct a shopping mall to have a closed area of 60 thousand square meter and a rentable area of 30 thousandsquare meter, andan office tower to have an area of 25 thousand square meter."

BIN 630 KONUT TAMAMLANDI Avro City'de geçen yıl bin 630 konutu tamamladıklarım belirten Halil Bağıban, "2012 yılında bin 200 konutluk yatınm hedefliyoruz. Yılın ikinci çeyreğinde ise, 60 btn metrekare kapalı alanı, 30 bin metrekare kiralanabilir alanı olacak alışveriş merkezi ve 25 bin metrekare alana sahip ofis kulesi inşaatlarına başlayacağız" dedi.

"Duhok'ta 250 milyon dolarlık temiz su antma tesisi yaptık" Shaqlawa ve Selahattin bölgesinin su ihtiyacını karşılayacak Shaqlawa Selahattin Temiz Su Antma Tesisi, ana isale hatlan ve ana depolan projesinin devam ettiğini belirten Bağıban, Kuzey İrak'ta bugün itibariyle 2 bin 80 kişilik bir kadroya sahip olduklarını vurguladı. Bağıban, bölgeye ilk gittiklerinde ingiliz standartlanna göre tüm şartnameleri hazırladıklarını ifade ederek" Bu şartnamelerde bütün malzemelerin Batı Avrupa menşeli olma zorunluluğu vardı.

Bizler büyük mücadeleler ve ikili görüşmelerle Türk malzemelerinin kullanılması için çaba sarf ettik ve büyük kısmında da başarılı olduk" ifadesini kullandı. Kuzey Irak Bölgesi'nin Türkiye için komşu olmasının firmalara ve kendilerine önemli avantajları olduğunu anlatan Bağıban, "Şanlıurfa'daki yapılanmamızdan dolayı Duhok ve Zaho kentinde bir makinemiz anzalandığı zaman altı saat içinde Urfa'dan bu bölgelere kolaylıkla ulaşabiliyorduk.

Firma olarak bölgeyi İyi değerlendirdiğimizi düşünüyorum. Bizler kurum olarak siyasi bir bakış açısıyla hareket etmeden, insanlara faydalı olabilmek, ülkemize döviz getirmek ve en Önemlisi düzgün işler yaparak orada önemli basanlar sağladık" dedi.

Irak'ın pazar olarak hâlâ birçok ihtiyacı olduğunu belirten Halil Bağıban, bölgenin ciddi bir altyapı ihtiyacının olduğunu söyledi. Şehirlerin daha modern bir görüntüye sahip olmaya çalıştığını aktaran Bağıban, şunlan söyledi: "Önümüzdeki beş yıl içinde, hem bizim payımızın, hem de Türk firmalannın bölgedeki paylannın artabileceğini düşünüyorum.

Fakat şunu unutmamak gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda da buraya yabancı firmalar gelecek, bu da daha rekabetçi bir piyasa doğmasına neden olacaktır. Türk firmalannın burada dayanışma içinde, işlerini düzgün ve zamanında yaparak kendi portföylerini korumalan gerekmektedir. Ben buraya daha çok kurumsal firmalann girmesini temenni ediyorum.

Böylelikle pastadan alacağımız pay daha çok olacaktır. " "Basan hikayeleri kolay olmuyor" Tecrübelerinden dolayı kendilerinin ve Türk firmalarının burada uluslararası bir ortağa ve uluslararası bir teknik desteğe ihtiyacının olmadığını belirten Halil Bağıban, taahhüt sektöründeki firmalann projeleri takip etmesi ve İhtiyaca yönelik proje geliştirmesi, özellikle de müşavir firmaların oraya lanse edilmesinin önemli işler almalarını sağlayacağını bildirdi. Bağıban, "Bu bölgede basan hikayeleri kolay olmuyor.

Bizim başarılı bir şekilde bu noktaya gelmemiz de kolay olmadı. Burada mühendis bile bulamadığımız dönemler yaşadık. Burada çalışacak firmalann iş yaparken partnerlerini iyi seçmeleri, konsoloslukla mutlaka irtibatta olmaları, yapılacak anlaşmalarda onlardan yardım almaları çok önemli. Yatırımcı firmalann tüm anlaşmalarını yazılı yapmalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu.

KAYNAK: http://www.reidin.com/news/showNews/tr_prnet-trprnet-20120302-83/gurbag-insaattan-kuzey-iraka-630-milyon-dolarlik-uydu-kent-.html